вторник, 1 февруари 2011 г.

Електронното преброяване на населението в България стартира и работи


От полунощ стартира електронното преброяване на населението в България. Системата е разработена така, че да приема до 400 000 потребителя за една секунда, едновременно, без това до доведе до срив, каза директора на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) – Варна Диян Славов. До 9:00 часа днес са били успешно преброени онлайн 9 000 лица, това стана ясно днес на пресконференция на областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Електронното преброяване ще продължи до 9-ти февруари включително. През този период всеки може да се преброи чрез няколко лесни стъпки в електронен въпросник на сайта на Националния статистически институт www://nsi.bg, обясни Диян Славов.
За целта е нужна регистрация с ЕГН и валиден e-mal адрес. След попълването на анкетната карта с коректна информация за вас и вашето домакинство ще получите специален номер, който трябва да се пази. След 10 февруари преброителят ще посети дома ви и вие трябва да му предадете този код. Интернет преброяването ще се извършва с една електронна карта за всички членове на едно семейство, живеещи на даден адрес.

Данчо Симеонов призова всички служители на областна администрация Варна да се преброят онлайн, с оглед спестяване на време и хартия, както и хонорари на преброителите.

Класическото преброяване ще се проведе от 10-ти до 28-ми февруари. Анкетьорите ще посещават домакинствата от 8 до 20 часа, включително събота и неделя. Във Варненска област 2676 човека са натоварени да ни преброят. Преброителите ще разполагат със специални карти със снимка, печат и номер, с които ще се легитимират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар