понеделник, 18 април 2011 г.

„Да" на България в Шенген, но при определени условия!


„Да" на България в Шенген, но при определени условия. Това заяви след срещата си премиера Бойко Борисов френският вътрешен министър Клод Геан, който е на работно посещение у нас по покана на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Франция смята, че България е призвана да се присъедини към шенгенското пространство и трябва да се присъедини към него, подчерта Геан.

Той похвали министър-председателя Бойко Борисов за положените сериозни усилия за покриване на критериите за членство и оцени като резултатни усилията ни за опазване на външната граница на ЕС.

Гледаме с уважение на постигнатото от България, посочи френският вътрешен министър.

Той посочи, че приемането на една държава в Шенген е колективен процес и решението трябва да бъде взето от всички страни-членки на ЕС. По думите му Франция очаква решението на комитета за оценка на техническите критерии, като според него тази оценка ще бъде добра.

От изказването на Клод Геан стана ясно, че има препъни камък по пътя на страната ни към Шенген. По думите му българската страна трябва да се пребори с престъпността и корупцията.

Не се съмнявам в усилията на България да изпълни тези условия, подчерта той и допълни, че очаква от нас сериозни законодателни мерки за справяне с престъпността, корупцията, отнемането и конфискуването на имущество, придобито по престъпен начин.

Геан похвали премиера Бойко Борисов още от времето му на главен секретар на МВР за организирания от него обмен на офицери за връзка между България и Франция. Този обмен ще бъде възобновен и двете страни ще обменят офицери за връзка по границите.

Френският вътрешен министър обясни, че във Франция има специални форми на престъпност с български произход, визирайки проституцията и заяви, че в тази сфера има още какво да се направи.

На журналистически въпрос за възникналия преди година проблем с наши цигани Геан поясни, че този проблем няма никакво влияние върху оценката за готовността ни за Шенген.

Той бе категоричен и че престъпността с български характер е с много нисък процент в сравнение с престъпността, извършена от румънски граждани. По-рано днес френският министър на вътрешните работи заяви, че страната му е готова да помогне на Румъния за присъединяването към Шенгенската зона. Той се срещна в Букурещ с румънския си колега Траян Игаш.

Премиерът Бойко Борисов благодари на френския си гост за получените горещи поздрави от френския президент Никола Саркози.

Борисов уверил Геан, че и в момента България е по-добра от много страни, които са част от Шенген. „За в бъдеще ще сме еталон и образец," изтъкна министър-председателят и подчерта, че България иска да е част от Шенген не само заради българските граждани, но и за да сме мощна подкрепа на ЕС.

Между България и Франция проблеми няма, констатира Борисов и увери френския министър, че България ще се опита да покаже чрез промени в законодателството си, че ще бъдем още по-надеждни партньори на ЕС. /news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар