понеделник, 31 януари 2011 г.

Петима са най-едрите финансисти на мафията у нас, които превъртат около 1 млрд. лв. на година


Петима са най-едрите финансисти на мафията у нас, които превъртат около 1 млрд. лв. мръсни пари за година, сочат оперативни данни на антимафиоти.

Те вземали от 3 до 8 процента комисиона, а най-честите им клиенти са контрабандисти, дедесари и трафиканти на дрога. Заради бума на незаконния внос на цигари и други стоки през последната година полицаи пресмятат, че и прането на пари се е удвоило.

"Една от най-популярните в момента схеми за прехвърляне и узаконяване на пари от чужбина в България е чрез използване на волейболисти, футболисти или други спортисти, работещи извън страната", разказа служител в сектор "Пране на пари" на ГДБОП.

Изисква се само спортистът да има легален договор за сериозна, поне петцифрена заплата в държавата, където бандитът е изкарал или държи парите си. Схемата е добре отработена, засечки почти няма. Причината е, че спортистите дори и не си помислят да си присвоят парите, защото знаят, че много бързо ще ги намерят или поне това, което е останало от тях, обясни разследващият. Сумите, които се трансферират по този начин, са между 100 и 500 хиляди евро, които у нас се превалутират в левове.

Митничари и граничари пък са ключовото звено при пренасяне на мръсни пари с куриери през летищата. "Обяснява им се, че при кацане на самолета ще получат SMS, за да осигурят безпрепятствено преминаване през граничния контрол. На куриера пък е даден GSM със заредено съобщение в него, което трябва да изпрати, след като кацне на българското летище", разказа служителят в ГДБОП. Получавайки SMS, подкупният граничар превежда куриера с парите.

Тези "помощници" митничари или граничари вземат от 500 до 1000 евро за преведен успешно куриер. Обикновено те дори не знаят колко пари се пренасят, твърди разследващият.

Включили се веднъж в престъпната схема, чиновниците разчитат, че на месеца ще преведат поне петима такива пътници, което значи, че ще изкарат от 5000 до 10 000 лева "хонорари" над заплатата, пресметнали са антимафиоти.

Автокъщи за луксозни коли и популярните в последно време у нас аутлети също масово се използвали са изпиране на престъпни милиони.

"Сигурно никой не би повярвал, че може да си купи поръчково “Порше Кайен” за 5000 лева, но това по документи е възможно точно когато се легализират пари. Реално купуват колата за 50 000 или за 100 000, но на хартия тя е внесена у нас на много по-ниска цена. После се продава за 100-200 хиляди лева и тази сума вече е чиста и избелена", разказа антимафиотът.

Тази схема се използва и за камиони и строителна техника. Масово се внасяли и маркови стоки от стари колекции на световни марки, които според документацията са купени за стотинки, а после оборотите в магазините у нас дават на собствениците стотици хиляди лева месечна печалба, отново напълно легализирани.

При износа на мръсни пари от България пък заплащането на "подземните" финансисти зависи от това през кои държави трябва да се прекарат и изперат парите. За успешното реализиране на схемата организаторът трябва да разполага с чейндж бюро или финансова къща, в която престъпниците му предават в брой мръсните пари. Парите се окрупняват и подреждат по подходящ начин за изнасянето им от страната. После организаторът осигурява няколко еднолични търговци, които в повечето случаи се регистрират на името на неграмотни или малоимотни.

Освен фирмата организаторът осигурява и хора, подходящи за пълномощници на създадените еднолични търговци. Собственикът на фирмата издава нотариално заверено пълномощно на името на посочения пълномощник. Изготвят се фалшиви инвойс фактури за покупка на стоки от чужди държави - например за внос на компютърна техника или аксесоари. Организаторът предава парите на пълномощника и го информира в кой клон на банка в чужбина да отиде, за да преведе парите.

Най-често куриерите с парите летят, но може да се придвижат и с кола до определения банков клон. Там внасят сумата, като посочват за основание на превода изготвената инвойс фактура. Идеята е цялата финансова операция да изглежда все едно бизнесмен ще превежда по банков път пари, за да плати определена стока. В повечето случаи организаторът изпраща пълномощниците при доверени банкови служители.

Най-чести клиенти на тази схема са контрабандистите, които трябва да изнесат печалбата от страната, за да купят нова стока.

Вариант, който се ползва за износ на мръсни пари, е с куриери, които носят поне по 100 хиляди в брой и минават границата с помощта на подкупен чиновник.

Трафикантите на дрога например не пренасят по-малко от 1 млн. лв., залагат на преминаване през границата с кола и използват канали, при които имат "свой" служител на границата. В нужния момент му се обаждат и му казват точно какъв автомобил ще мине, за да го пропусне без проверка.

Трябва да стане гаф, в последния момент да се случи нещо много сериозно с този служител, за да има шансове да се открие нещо, установили са полицаи.

Антимафиотите имат данни за пет много едри спецове по "изпиране" на престъпни милиони, които имали свои хора в банките, където държат парите си, както у нас, така и из Европа.

Ако случайно спецполицаи започнат да разследват парите им и поискат справка дали някой заподозрян има сметка в даден трезор, бандитът научава и в сметката остават не повече от 500 евро./24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар