понеделник, 10 януари 2011 г.

Всеки трети българин: Не съм европеец


През 2010 г. съществено е спаднала изборната подкрепа за ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов още има потенциал да спечели парламентарни избори (виж таблицата). Няма чувствителни промени в позициите на другите партии, които имат парламентарни групи в 41-вото народно събрание. Това показват обявени данни на АССА-М.

Изследването “Обществени нагласи в края на четвъртата година членство на България в Европейския съюз” беше представено пред журналисти от социолога проф. Михаил Мирчев и евродепутатката от БСП Илияна Йотова.

Все още всеки трети българин не се чувства европеец показва изследването. Безрезервно подчертават принадлежността си към Европа едва 25% от анкетираните (по-малко, отколкото през 2007 г.). “В малка степен” се чувстват европейци 41 на сто.

Проф. Мирчев подчерта внушителната “ножица” при европейското самочувствие в столицата и градове, от една страна, и малките общини. Докато 40% от софиянци са европейци “в голяма степен” и 39% - “в малка степен”, в по-малките населени места така се чувстват съответно 22 и 40 на сто, а за “неевропейци” там се имат 38 на сто.

Шокиращо е нарастването на дела анкетирани, които... не се имат за българи. През миналия месец такова признание прави на практика всеки пети - 16% се чувстват българи “в малка степен”, а 4% категорично не се чувстват такива.

При това сред мюсюлманите тенденцията е обратна. През декември 2009 г. само 36% от тях са били българи “в голяма степен”, а миналия месец такъв отговор са дали 51 на сто.

Друга изненадваща оценка от проучването е, че близо половин милион българи са работили в “мутренски организации”. Това е показател за мащаба на сивата, криминалната икономика.

За политическата година проф. Мирчев прогнозира, че тя ще е инфарктна както за ГЕРБ, така и за другите партии. Причината е в президентските и местните избори - ще имат определящо значение “за цялото десетилетие”./Труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар