понеделник, 31 януари 2011 г.

Протестите в Египет не стихват вече седми ден


Ситуацията в Египет става все по-напрегната. Протестите не стихват вече седми ден. На централния площад в Кайро днес се стекоха около четвърт милион противници на режима на президента Мубарак. Всеки изминал час броят на демонстрантите става все по-голям. Опозицията се зарича, че няма да напусне площад "Тахрир", или "Свобода", докато дългогодишният президент не се оттегли. В същото време новото правителство положи клетва пред държавния глава. Нажежаващата се обстановка предизвиква все повече реакции по света в подкрепа на мирно сдаване на властта.

Засега западните страни се въздържат категорично да се присъединят към призива на протестиращите президентът Мубарак да се оттегли. След първите големи протести Барак Обама се задоволи само да го прикани да изпълни обещанията си за повече реформи и свободи. Днес обаче британският премиер Дейвид Камерън в телефонен разговор с Хосни Мубарак го призова към „подобаващо предаване на властта". Външните министри на Евросъюза продължават да бъдат сдържани.

„Ние подкрепяме хората, които са на улицата, подкрепяме исканията на улицата за реформи и повече права. Ние искаме не насилие по улиците, а преговори за национално съгласие”, каза Тринидад Хименес, министър на външните работи на Испания.

Израел открито заяви подкрепата си за Мубарак. Според президента режимът в Египет е фактор за стабилността в близкия изток. Според Тони Блеър обаче промените са неизбежни.

„Промяна ще има, духът не може да бъде върнат обратно в бутилката. Промяната ще се случи, но трябва да бъде в правилната посока”, каза специалният пратеник за Близкия ИзтокТони Блеър.

Опозицията призова за нов голям протест срещу Мубарак в столицата утре, наречен „един милион на шествие". В отговор властите спряха жп транспорта, за да спрат придвижването на демонстранти към Кайро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар