събота, 29 януари 2011 г.

СРС-тата, а не КПП-тата ни спират за Шенген


Течове, но не от тавана на КПП, а от тайните на МВР, будят недоверие, че България е готова да влезе в европейската зона за свободно пътуване, известна като Шенген, казаха вчера евродепутати. На второ поредно заседание в Брюксел в петък работната група от експерти на ЕС отказа да приеме, че България е технически готова за Шенген. За другата кандидатка, Румъния, нямаше възражения.

За разлика от първото заседание на 14 януари групата имаше бележки не само по охраната на българската граница с Турция, но и по въвеждането на шенгенската информационна система (ШИС) – обща полицейска база данни за 25-те членки на зоната. Те трябва да са сигурни, че новоприетите страни могат да гарантират сигурността на чувствителната информация.

“Много сериозно повлия цялата история с Ваньо Танов”, каза евродепутатката от БСП Илиана Йотова. “Освен това не си свършихме добре лобистката работа за разлика от румънците”, допълни тя. Докато румънците реагираха остро и единно на всички нива спрямо френските и германските резерви по кандидатурата им, българското правителство “избра политиката на снишаването”.

Изтеклите в медиите записи от подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов дават няколко основания за недоверие: че МВР не е способно само да опазва тайните си; че властта в България подслушва, т.е. не вярва на човека, когото е назначила да се бори с контрабандата по външната граница на ЕС; в някои от записите проличава, че и при сегашните управляващи контрабандата и корупцията по границите продължава; има конфликт между МВР и митниците.

Как при това положение шенгенските страни да сa сигурни, че нелегалните имигранти няма да нахлуват масово през България, като просто си плащат?

“Европейските правителства се въздържат да кажат, че всъщност имат проблем с България – корупцията”, каза колегата на Йотова - Ивайло Калфин.

“Дяволът не е в детайлите - смята Йотова. - И към други страни е имало технически забележки, когато са кандидатствали за Шенген и те са ги отстранявали.” Според нея такава проверка за България още не бива да се изключва. Тя може да забави окончателния доклад на експертите и парламентарната процедура по него, която се очаква да започне на 14 февруари. Ако в дневния ред на Съвета на вътрешните министри от ЕС, насрочен за 24 и 25 февруари в Брюксел, няма точка за Шенген, това означава най-малко две неща: че има да чакаме неопределено и че румънците ще чакат заради нас./Труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар