понеделник, 31 януари 2011 г.

Как се получава 500 хил. лева хонарар за вътрешен дизайн на няколко апартамента?


Интериорна архитектура и консултации по фирмена сигурност били най-използваните видове консултации, чрез които наши бандити трупали над милион лева доходи за година.

"Всички престъпници се научиха да декларират пред данъчните големи хонорари от консултантски услуги. Важното е само дружеството, което ще изплаща парите, да има такива легални обороти", обясняват от МВР.

Печелене на джакпота в казино също продължава да е масово използван похват на легализиране на незаконни финанси. Антимафиоти дори засекли в последната година, че някои групировки масово изкупували бележки за печалби от спортни залагания. При тази техника престъпниците се възползват от закона, който позволява, ако печалбите са до 2 хил. лева, да не се изплащат по банков път. В някои от случаите бандитите събират стотици бележки за изплатени суми до 2 хиляди лева и така доказват огромни суми, установили криминалисти. (24часа)

Сърби ловят 3 млн. евро на наркобос

3 милиона и 150 хиляди евро е най-голямата установена сума мръсни пари, която е пренасяна накуп от България, сочат данни на ГДБОП. Парите били на наш наркобос, чийто куриер опитвал да ги пренесе в сак в багажника на кола към Сърбия.

Митничарите от западната ни съседка обаче направили проверка на колата и с изумление открили сака с пачките. Куриерът реагирал светкавично, като предложил 500 бона подкуп на чуждите чиновници. Сърбите обаче решили, че парите са фалшиви и не се съгласили, а отвели в ареста нашенеца заедно с милионите в евробанкноти. След експертиза обаче сръбските власти били доста изненадани да установят, че милионите са си напълно истински.

Тези пари са били взети от няколко наркосделки, имало е дори наказан от "изгорялата" престъпна групировка за изгубената пратка, разказват запознати.

Куриерите на наркотрафикантите вземали твърда сума за всеки курс - средно 1000 евро. Обикновено им се казвало да отидат в определен град в Европа, да паркират колата на конкретен паркинг и като оставят ключовете във возилото, да си тръгнат. После - след час или два, трябвало да се върнат отново в колата и да се приберат с нея в България. Австрия, Швеция, Испания и Италия са сред най-често ползваните държави за предаване на тези пратки с пари. (24часа)

Ще ровят в сметките ни от компютърпри прокурор №1

Банковите сметки на всички българи да могат да се проверяват от един компютър при главния прокурор, който да е свързан с обща информационна система на трезорите у нас.

Такава идея е била обсъждана като мярка за борба с прането на пари, разказаха експерти. Те търсели начин да улеснят проверките на пари, за които има данни, че са придобити от престъпна дейност. В момента заради многото бюрокрация при тези справки изтичала информация към бандитите. Те разбирали, че антимафиоти ги проверяват, още когато от ГДБОП поискат справка дали даден българин има сметка в някоя от банките ни, и веднага яизпразвали. Наскоро един от популярните престъпни босове научил, че антимафиоти муровят в парите, след като от службата пратили искане за извършване на ревизия към една от данъчните служби в София. В Европа вече се обсъждало и да бъде забранено използването на банкноти от по 500 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар