понеделник, 31 януари 2011 г.

Работодатели в България който не спазват КТ


След публикуване на статията в сайта "Днес и утре" - "Как работодателите в България нарушават КТ и защо служителите са принудени да си траят" , в Министерството на труда и социалната политика се задействаха и показаха, че могат да работят. Само имаме един въпрос "Защо само 11 работодатели отиват на прокурор, след като десетки хиляди работници не са получавали заплатите си с месеци"? След репортажа излъчен по Бтв не закъсняха и отзиви на потерпевши от "коректни" работодатели. Тук ще публикуваме една малка част от фирмите длъжници на своите служители, като запазваме правото си да продължаваме да го правим докато тази насадена практика от работодателите се прекрати:

1. Димитър Дудов -Ангел Дудов ЕТ
Град: Пазарджик
Адрес: с. Калугерово, общ. Лесичево
Телефон: 03515/2424; 048801123
Факс: 03515/2424
Уеб адрес:
Email: angel_dudov@abv.bg

Транспортна дейност в страната и чужбина с бордови автомобили на цели и групажни стоки.
Категория: Товарен транспорт

2. Фирма АБВ Велина Манчини в жк Изток не плаща редовно заплатите на работниците и не сключва трудови договори. В момента има поне 4 работници без трудови договори и неизплатени заплати за ноември.

3. "Напоителни системи "ЕАД която има клонове в цяла България е една от фирмите който не плащат работни заплати.

4. Керамичен завод гр.Ботевград,фирма "К-КиКО"АД със седалище гр.София не е изплащала заплатите на над 100 работника от 2009 година до сега за около 4000 лв. на човек. Работодателят казва,че няма откъде да вземе пари да изплати заплатите.

5. " Смолян Пътстрой " ЕАД, гр. Смолян, в структурата на Холдинг "Пътища"- гр. София.
Фирмата има неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения към работници и служители от Януари 2009 до момента. Въпреки неколкократните проверки и съставените актове за нарушения от Дирекция " Инспекция по труда" гр.Смолян до сега няма резултати.

6. Искам да попитам нормално ли е да ти обещават 500лв и 5 работни дни по 9 часа в супермаркет Фантастико...реално да работиш по много повече от 9 часа и за това, че не можеш да продадеш стоката да те карат да си я купуваш или да ти удържат от заплатите по 200лв за липси и бракове. Защо когато пускаме сигнали в инспекцията по труда не се идва на проверка? Не се засича работното време на работник х и дали наистина работи по график....все си мисля, че в България всичко става с много пари...и нещата спират!!

7. МАЙКА МИ РАБОТИ ПО 8 ЧАСА ,с почивен ден неделя и то за 160 лв., осигурена на 4 часа и без отпуск, защото представете си нямала шефката и пари няма пари няма място в бизнеса, но страха, че остава на улицата майка ми се страхува да подаде сигнал,и на мен не казва как се казва фирмата само знам че е на ул. пловдивска в пазарджик -това е живота в българия ,умишлено написана с малка буква б.УСПЕХ НА ВАС И ВАШАТА ИНИЦИАТИВА ЗА СИГНАЛИ ,ДАНО СЕ СЪБУДЯТ БЪЛГАРИТЕ......

8. Охранителна фирма Мултифорс АС ЕООД не изплаща редовно заплатите на своите работници. Не сме взели заплати за месец Ноември , Декември 2010 и Януари 2011 г. Парите са ни преведени от МО но не достигат до нас. Адреса на фирмата е гр. София ул. академ. Н. Обрешков 2 б - офис 1

9. Фирма"Денил"от Варна, вече 6месеца чакам за 2 заплати,при положение,че вече не работя за тях,върнаха ми само трудовата книжка.

10. Фирма "ТПК Нове Милан Василев" гр. Свищтов затова, че не са изплащтали заплати от октомври 2010г.

11. Фирма Вип Секюрити ЕООД гр София. Охранителна фирма, която има обекти в цяла България. Занимава се с охрана на банки, инкасира различни обекти, разнася винетните стикери до обекти. Получаваме ежемесечно възнаграждение, но то не отговаря на положеният от нас труд. Извънредният труд се изплаща във вид на командировъчни, но командировъчните, които се полагат ежедневно, за пътуване в страната- не се изплащат. А се пътува всеки ден и се изминават по над 200км, и се работи грубо по 12часа. Инкасовите екипи работят в събота и неделя, за което не получават никакво възнаграждение, а "обяснението" е, че се отработват часове.

12. ЦБА-Търговия ЕООД гр.Варна, подиграват се с персонала, карат ги да подписват отпуски с уговорката за по-късно изпълнение или ако е във времето на отпуската не повече от 5 дни...работи се допълнително.

13. Фирма Лерис Ултимат Фърничар ЕООД Варна с управител Карло Димитров . Нее изплащал заплати и осигоровки за година от месец май 2009г. до месец май 2010г. и въпреки многобройните сигнали до инспекцията по труда няма никакав резултат.

14. Охранителна фирма "Отговор" собственост на г-н Чакракчиев . Имаме спечелено дело от 2009 година за неизплатени задължения , но съдия-изпълнителят казва вече година и половина , че не могат нищо да направят.Къде е справедливостта в тази държава ? На практика излиза , че въпросният господин е НЕоткриваем.

15. "АГРОМАХ" ЕООД - Производствена база с Бело поле, гр. Благоевград
Бавят заплатите традиционно с три месеца, а без работа не сме останали.

16. ФИРМА "ФАНТИ-Г" ООД гр. ВИДИН Е ТРУДНО ДА СЕ БОРИШ, ЗАЩОТО НАВСЯКЪДЕ ИМА СВОИ ХОРА (ПОДКУПНИ). ДО КОГА ИНСТИТУЦИИТЕ ЩЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА КАТО СЕ СПОМЕНЕ ИМЕТО НА ФИРМАТА????? НЯКОЙ МИСЛИ ЛИ ЗА ТЕЗИ ХОРА, КОИТО СА РАБОТЕЛИ ТАМ И КА ПРЕЖИВЯВАТ БЕЗ НИКАКЪВ ДОХОД.

17. ЦЕРЕРА - 98 - ООД СТАРА ЗАГОРА ( Хлебозавод Нова Загора). От 06. 2010г. до сега 31.01.2011 не ми е изплатена последната заплата за месец май. Имат неизплатени заплати на други служители от 2009.

18. Ние, група работници, които сме съкратени поетапно от месец Юли до Декември 2009г. от фирма "Орфей- Кърджали" ЕООД гр.Кърджали с адрес на фирмата ул." Първи Май" 62- гр.Кърджали, не сме получили дължими възнаграждения, обезщетения за отпуски, обезщетения за неспазено предизвестие за съкращение. Подадохме жалби в Инспекция по Труда,НАП,КНСБ,Икономическа полиция. В град Кърджали сме обходили всички държавни институции и учреждения, но никой не ни оказа съдействие за разрешаването на проблема.

19. Фирма ЖИГ1 с УПРАВИТЕЛ ЖИВКО ИВАНОВ ГЕНОВ ШИВАШКА ФИРМА който работи в гр ПАНАГЮРИЩЕ, а сега избяга и работи някъде другаде измами 18 жени който все още чакат за 6 месеца заплатите си.

20. Дърводелната при рудник Бела вода; - Перник. Там работниците нямат трудови договори. А заплати никакви!

21. Фирма - " Строителна механизация - ДБ " - ЕООД - гр . София . Дължи на около 40 работници близо 70 000 лв. неизплатени заплати за 10,11 и 12 м. 2010г. В момента повечето сме неплатен отпуск .

22. Фирма "ЗАУБЕРМАХЕР България" ЕАД и от 3 месеца не са ни платили заплати.

23. Куриерска фирма "БиЕсПи" ООД. Намираща се на адрес: Самоковско шосе 1,ТЦ Боила,ет.2. Управителя на фирмата е Бисер Маринов. 5 месеца не е изплащал заплатите на работниците.

24. Строителна фирма "Сиенит" ООД гр.Пловдив не е изплащала заплати на работниците си от 5 месеца. В същото време закупува скъпоструващи машини, съоръжения и строителни материали, печели обекти и продава вече построени.

25. ВМЗ Сопот също са с неизплатени заплати от месец ноември 2010година.

26. "Евробилдинг инженеринг" Бургаска строителна компания. Дължат пари сигурно на половин България.

27. Ние сме група работнички от фирма "Ивитекс"ЕООД град София, с работодател Виктория Томова.Работихме в шивашки цех, село Попинци,област Пазарджик, докато фирмата не беше закрита през месец ноември 2010г. Получили сме последно аванс за месец май 2010 година, общо сме около 50 работника, на които работодателката дължи заплати до месец ноември+ обещетения за съкращения.

28. "Балканстрой"и дъщерната и фирма "Технопрофил"ЕАД неизплатени заплати за 1,2,3,8,11,12 месец за 2010 год.

29. Пътнически превози "Ентуртранс" ООД-Бургас. Не плащат заплати,а вместо това дават бележки с печат за сумата която ти дължат.

30. Фирма "Юнекско" ЕООД в гр. Перник не е плащала заплатите на работниците си от 3 години близо изплащат се някакви смешни суми по 30-50лв а средата на 2010 служителите бяха принудени да подписват документи че парите им се изплащат редовно.

31. Фирма "Интер Пайп" АД . Предприятието има неизплатени заплати от 2009г.

32. Фанти-Г ООД гр. Видин. Не работете в тази фирма! Нито в транспорта, нито в телевизията, нито в ресторанта!!! До момента на напускането ми 04.2010 ми дължаха 9 заплати! Да не говориме, че не бяха плащали осигуровки година, да не говориме че по договор си на минимална заплата. В момента все още ми дължи 2 заплати+обезщетение+отпуски и няма изгледи да ги получа.

33.Сред не особено коректните работодатели мога да посоча и ЕТ "Христо Колев" и "Христо Колев-Ауто" ООД. Работих там преди две години. Заплатите се изплащаха редовно, според устна договорка, но трудовите договори не отговаряха на реалността - 240 лв. трудово възнаграждение, 5-дневна работна седмица, 8-часов работен ден. В действителност заплатите са 2-4 пъти по-високи и се работи над 40 часа извънредно месечно, работи се и в събота. Опитаха се да ме принудят да подам молба за неплатен отпуск, вместо да ползвам болничен. По информация от бивши колеги фирмата продължава с тези си практики.

Това са за сега сигналите на потърпевши, но това са така наречените "зависими" работещи. Тоест, те не могат да подадат жалба срещу техните работодатели защото автоматично ще бъдат освободени от работа. Някой от тях дължат пари на банки или други институции, други пък са единственно работещи в тяхното семейство. А към господата във властта можем само да им кажем, че този проблем не е от вчера, той продължава в последните 22 години, а фирмите длъжници към своите служители са хиляди. Към потерпевшите имаме апел, нека всеки засегнат да пише, дори и анонимно, няма да публикуваме имена и координати, просто ще изтипосваме некоректните работодатели. Редакционият e-meil е: dnesiutre@gmail.com. Очаквайте и други публикации по темата работодатели-служители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар