петък, 4 февруари 2011 г.

Шах и Мат-прокуратурата не може да преследва фирми за неизплатени заплати!


Софийска районна прокуратура отказа да проверява 11-те фирми, които дължат заплати на персонала. Тя върна вчера сигнала на Главната инспекция по труда с мотива, че няма престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Нарушенията били за административно наказание, което трябвало да наложи инспекцията по труда.

"Ние сме свършили всичко в рамките на правомощията си по Кодекса на труда", коментира Румяна Михайлова, шеф на трудовата полиция. За борчовете си към персонала 11-те фирми имали 51 акта, за които отнесли 150 000 лв. глоба. За всеки отделен работник санкцията е от 1500 до 15 000 лв.

"Надявахме се прокуратурата да разгледа по-прецизно събраните при проверките ни данни и да прецени дали някои от тях не са престъпления, заслужаващи по-сурови санкции, за да помогнем на хората", каза Михайлова.

"Предоставени са ни само данни, че работници не са получавали заплати", контрира районният прокурор на София Александър Налбантов. Той уточни, че от инспекцията по труда дори не са издирили всички собственици, за да ги питат защо не плащат.

Сега трудовата полиция и социалното министерство обмисляли да пратят сигналите и в НАП за данъчно-осигурителна проверка на некоректните платци, за да се види дали не укриват и доходи от държавата.

В понеделник социалният министър обяви, че дава на прокурор 11 фирми, дължащи на подчинените си заплати за над 3 месеца, които нямали намерение да плащат. Те дължат близо 10 млн. лв. на работниците си.

Не сме компетентни да се произнасяме по нарушения на трудовото законодателство, писаха в сайта си хората на Борис Велчев.

На практика няма престъпление,какво престъпление е това-хората да ти работят, а ти да не им плащаш? Не стига, че им даваш работа,те трябва да се чувстват превилигировани, че имат работа, а те неблагодарници и пари искат!! Наглеци....А прокуратурата е безсилна! Шах и мат сънародници!!! Ако неплащането на заплати не е престъпление, то какво е тогава? Друг е въпросът къде е държавата в случая? Държавна инспекция по труда и други заплатаджий, дето само цицат от бюджета заплатки и коледни бонусчета.... Аааа,имаше и някакви синдикати?.... Та като се замисли човек,какво беше това синдикати? Нещо май имаше за защита интересите на трудещите се....Ама пък те и работодателите са трудещи се. Явно синдикатите са на кръстопът чий интереси да защитават....и за по-сигурно, я да си кротуват, да си пазят службичките и да си мълчат, че току виж работодателите спрели да си плащат "членският внос".

Въпросите ни са?
- Не ти плащат полагащата ти се заплата по договор, това не е ли, нарушение на закона?
- След като има нарушение на закона правилният начин да се реши спорът не е ли завеждане на искова молба към съда?
- А водене на дело не е ли задължение на съдебната система, а оттам и на прокуратурата?

И стигаме до простата истина, че фирмите нарушителки са с пари. Някой е платил едни парици където трябва и сега са намерени вратички за заобикаляне на закона.

Как обаче да накараме същата тази съдебна ситема да не преследва длъжниците на банки и други финансови институции? Защото ако не си платиш вноската по заема те осъждат без да им мигне окото,а на тия работодатели които са виновни за твоята неплатежоспособност никои нищо не може да им направи, така излиза на практика. Ако не е работа на прокуратурата това, че фирмите нарушават КТ то на кого е тогава? Къде да ги съдим? Тогава единственият начин да се справят потерпевшите със фирмите длъжници е да се подаде колективна искова молба към съдът в Страсбург, след като нашата съдебна система няма такива правомощия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар