петък, 4 февруари 2011 г.

МНЗ отказа регистрация на лекарството за рак на Продан Христов


Здравното министерство вчера окончателно отказа да регистрира у нас оспорвания лекарствен продукт антималигноцит. Създателят му Продан Христов, българин, който живее във Виена, твърди, че той лекува злокачествени заболявания.

Като причина за отказа се посочва неясният състав на препарата. Министерството се позовава и на регламент на Европарламента и на Съвета. Според действащия документ всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по централизирана процедура. Разрешението за тяхната употреба пък се издава от Европейската комисия. Антималигноцитима както много привърженици, така и много противници у нас. Отказът на министерството, бе обявен вчера след поредния протест на граждани, които настояват за регистрацията му. По тяхна молба преди време премиерът Бойко Борисов разпореди здравното министерство да провери дали отговаря на изискванията за регистрация. Създателят му обаче отказал да съобщи формулата си. Дал обобщено сведение, че в препарата се съдържат билки и солна киселина, съобщиха източници от здравното ведомство. Още през 2009-2010 г. обаче там се получили много оплаквания от пострадали след употреба на антималигноцит. Някои били с опадали зъби, при други пострадал стомахът.

Веселина Лазарова, при която има около 60 писма на потърпевши, подава сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за проверка дали медикаментът не нанася вреди на здравето. Съмненията са за нарушение на закона за здравето и закона за защита на потребителите в частта за нелоялни търговски практики. Тя прилагала публикации за изследване на Немския институт за рака, че препаратът не оказва никакво влияние на тумори при опитни животни, които се лекуват с традиционни методи.

“Спекулира се с последната надежда на раково болните, като се продава продукт на отчаяни и обезверени хора”, се казва в друго писмо до министерството от 25 души, сред които и медици.

Антималигноцит е разработен през 1992 г., но не е признат никъде, твърди МЗ. Забранен е в Австрия, където живее Христов. Той е бил изгонен от Германия заради опити с хора, при които имало и смъртни случаи. Тази информация е предоставена на премиера Бойко Борисов от предишна работна група в МЗ. “За антималигноцит няма дори данни, че не е токсичен”, е мнението на проф. Мила Власковска, бивш зам.-министър на здравеопазването, която бе натоварена да събира данни.

Продуктът не е разрешен за употреба в България, специално уточни министерството. Изпълнителната агенция по лекарствата няма да го регистрира като медикамент за лечение на онкологични заболявания и занапред. Това не пречи обаче препаратът да се продава нелегално по интернет или донесен по автобуса незнайно откъде. Ще се правят проверки дали той се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени санкции, които достигат до 50 000 лв.
Диана Василева от фондация “Антималигноцит”: От него дъщеря ми живее

"Води се огромна манипулация срещу лекарството антималигноцит. Дъщеря ми пи 12 г. по една кутийка за профилактика, вземала съм го и аз. Детето бе на 8 г., сега е на 20 и ако в лекарството имаше киселина, както пишат от здравното, би й навредило отдавна. На 6 г. й откриха мозъчен тумор - медулобластом. Минахме през операция, химиотерапия и лъчетерапия. И през целия този ад след две години Катя Почева ми даде две кутийки с лекарството. И съм й безкрайно благодарна и убедена, че заради него детето ми е живо. Препаратът няма никакви странични действия и изследвания показват, че не е токсичен. Хора непрекъснато се обаждат във фондацията за него, но Продан Христов спря да го прави, когато Бойко Борисов каза, че ще ни съдейства то да се узакони. Днес бяхме пред здравното министерство с искане да ни приемат. Искаме да се позволи прилагането му за хора в безизходно положение. Антималигноцит не може да е хранителна добавка, защото се назначава по схема за всеки болен. Дозировката зависи от тумора и трябва да се прилага под наблюдение в болниците. На моменти дозата трябва да се намали, иначе започва голям разпад на туморните клетки и хората казват: "Пи от него, стана му зле и почина." Престъпление е да има лек, а толкова хора да умират. Искаме болните да имат избор при лечението си", твърди Диана Василева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар